Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z agrestem i porzeczkami"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1206
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1206
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Składniki
ok. 70 minut • Porcja ok. 310 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji
Do garnka wlej mleko, wsyp cukier, cukier waniliowy, dodaj masło. Podgrzewaj na niedużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstaw do przestudzenia (masa stygnąc, może się rozwarstwić – to naturalne).
Do letniej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, olejek cytrynowy i całe jajka. Miksuj do chwili, aż w cieście pojawią się bąbelki. Ciasto powinno być lepkie i mieć konsystencję gęściejszą od naleśnikowego.
Z porzeczek oraz agrestu usuń szypułki. Owoce umyj, osusz. Przełóż je do misy, wsyp łyżkę mąki i delikatnie przemieszaj.
Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto. Na wierzchu rozsyp przygotowane owoce.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz około 50 minut.
Upieczone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżym agrestem.Źródło: Kobieta i życie