Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek z rodzynkami i orzechami"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 407
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1141
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 407
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1141
Składniki
Ponadto: 7 dużych jabłek winnych, 1 szklanka cukru, 1 szklanka rodzynek, rum, 1 szklanka orzechów włoskich, jasna polewa lub 1/2 tabliczki białej czekolady lub lukier, tłuszcz i mąka do formy.
Z jednego jabłka odkrój kilka cienkich plasterków, resztę obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka przełóż do miseczki, następnie równomiernie zasyp szklanką cukru, przemieszaj i odstaw na 2-3 godziny, aby puściły sok.
Rodzynki opłucz, przełóż do miski, zalej rumem i odstaw.
Jajka umyj, rozbij, dodaj do przesianej mąki połączonej z łyżeczką sody i proszku do pieczenia. Dolej szklankę oleju oraz aromat. Ze składników wyrabiaj ciasto.
Gdy będzie już spójne, dodaj jabłka z sokiem, posiekane orzechy włoskie oraz osączone z rumu rodzynki. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Masę przełóż do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej foremki (tortownicy). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 180° C.
Wystudzone ciasto polej polewą, lukrem lub roztopioną, ostudzoną białą czekoladą, udekoruj plasterkami jabłka.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 360 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie