Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek z rodzynkami i orzechami"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2994
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 576
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3675
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 247
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 353
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2994
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 576
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3675
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 247
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 353
Składniki
Ponadto: 7 dużych jabłek winnych, 1 szklanka cukru, 1 szklanka rodzynek, rum, 1 szklanka orzechów włoskich, jasna polewa lub 1/2 tabliczki białej czekolady lub lukier, tłuszcz i mąka do formy.
Z jednego jabłka odkrój kilka cienkich plasterków, resztę obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka przełóż do miseczki, następnie równomiernie zasyp szklanką cukru, przemieszaj i odstaw na 2-3 godziny, aby puściły sok.
Rodzynki opłucz, przełóż do miski, zalej rumem i odstaw.
Jajka umyj, rozbij, dodaj do przesianej mąki połączonej z łyżeczką sody i proszku do pieczenia. Dolej szklankę oleju oraz aromat. Ze składników wyrabiaj ciasto.
Gdy będzie już spójne, dodaj jabłka z sokiem, posiekane orzechy włoskie oraz osączone z rumu rodzynki. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Masę przełóż do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej foremki (tortownicy). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 180° C.
Wystudzone ciasto polej polewą, lukrem lub roztopioną, ostudzoną białą czekoladą, udekoruj plasterkami jabłka.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 360 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie