Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto chyba każdemu znane. Ten przepis jest w moim zeszycie od 20 lat a przepisałam tę recepturę z innego starego pożyczonego od sąsiadki zeszytu :)
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7448
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2372
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7448
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2372
Składniki
Oddzieliłam żółtka od białek. Mąkę przesiałam i połączyłam z masłem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Zagniotłam ciasto.
Podzieliłam na trzy części i do jednej dodałam przesiane przez sitko kakao. Do tej ciemnej części ciasta dodałam łyżeczkę śmietany. Moim zwyczajem wsadziłam do zamrażalki nie lodówki na 1 godzinkę. W lodówce chłodziłoby się dłużej.
Pierwszą część jasną ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki - dość grubo i starłam na tarce o dużych oczkach na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
W tym czasie ubiłam białka na sztywną pianę ze szklanką cukru na koniec dodając opakowanie kisielu. Na podpieczone ciasto wyłożyłam bakalie a na to ubite białka. Na wierzch starłam trzeci jasny kawałek. Piekłam jeszcze 40 minut. Jak pleśniak wystygł posypałam cukrem pudrem.