Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada z grejpfrutem"
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 69
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 54
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 159
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 69
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 54
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 159
Składniki
Do ciasta biszkoptowego użyjmy przesianej mąki tortowej, typ 450.
Jajka ubijamy z cukrem w gorącej kąpieli wodnej 5 minut. Wyjmujemy i nadal ubijamy, aż masa zgęstnieje. Lekko mieszamy z mąką.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy na 15 min do piekarnika nagrzanego do 200oC. Biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę, odrywamy papier, ciasto rolujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodajemy twaróg. Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząsteczki. Z każdej cząstki zdejmujemy błonkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem, posypujemy grejpfrutem, ponownie zwijamy. Roladę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do stężenia. Kroimy w plasterki, dekorujemy owocami, miętą i bitą śmietaną.
Wartość odżywcza 1 porcji: 245 kcal, Białko 3,7 g, Tłuszcz 17 g, Węglowodany 54 g
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 0,90 złŹródło: Rewia