Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13479
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 605
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2823
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13479
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 605
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2823
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Składniki
Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki. Przekrawamy je na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki. Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy sok z cytryny, wrzucamy pokrojone jabłka i zostawiamy je pod przykryciem na 3-5 minut, aby zmiękły. W trakcie można sprawdzić, czy plasterek jest plastyczny. Odcedzamy jabłka, zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozwijamy i wzdłuż krótszego boku kroimy na 6 cm paski. Połowę każdego paska smarujemy dżemem. Na zakładkę układamy plasterki jabłek, skórką ku górze. Ciasto od dołu zakładamy ku górze i zawijamy w rulonik. Nie dociskamy zbyt mocno, by jabłka nie powychodziły z zakładek. Zawinięte różyczki układamy w formie na muffinki. Różyczki przykrywamy aluminiową folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 8-10 minut. Pilnujemy aby jabłka się nie przypaliły.Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.