Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rustykalna tarta z ciasta kruchego z przepysznym nadzieniem z polskich wiśni i likieru ziołowego Jagermeister
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 845
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 845
Składniki
Wiśnie myjemy, drylujemy z pestek, przekładamy do miseczki, zalewamy Jagermeisterem, sokiem z cytryny i erytrolem/cukrem. Mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce.
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy erytrol i cukier i wodę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do reszty składników.
Całość siekamy nożem do uzyskania konsystencji "kruszonki". Ciasto szybko zagniatamy(nie może się ogrzać). Wkładamy do lodówki na 1h.
Do wiśni dolewamy ekstrakt z migdałów oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Oddzielamy płyn od owoców. Płyn przekładamy do garnuszka i powoli zagotowujemy ciągle mieszając do powstania konsystencji kisielu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200*C. Ciasto wyciągamy, przekładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 30cm. Formujemy koło, doklepując pęknięte miejsca ciasta do środka.
Na środek wykładamy gęsty płyn, następnie wiśnie, tak aby zostawić 4-5cm wolnego na zawinięcie ciasta. Ciasto zawijamy do środka. Płyn który jeszcze został w czereśniach wlewamy do środka tarty.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50-55 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji :)