Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rustykalna tarta z ciasta kruchego z przepysznym nadzieniem z polskich wiśni i likieru ziołowego Jagermeister
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10399
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336740
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4265
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423571
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10399
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336740
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4265
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423571
Składniki
Wiśnie myjemy, drylujemy z pestek, przekładamy do miseczki, zalewamy Jagermeisterem, sokiem z cytryny i erytrolem/cukrem. Mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce.
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy erytrol i cukier i wodę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do reszty składników.
Całość siekamy nożem do uzyskania konsystencji "kruszonki". Ciasto szybko zagniatamy(nie może się ogrzać). Wkładamy do lodówki na 1h.
Do wiśni dolewamy ekstrakt z migdałów oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Oddzielamy płyn od owoców. Płyn przekładamy do garnuszka i powoli zagotowujemy ciągle mieszając do powstania konsystencji kisielu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200*C. Ciasto wyciągamy, przekładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 30cm. Formujemy koło, doklepując pęknięte miejsca ciasta do środka.
Na środek wykładamy gęsty płyn, następnie wiśnie, tak aby zostawić 4-5cm wolnego na zawinięcie ciasta. Ciasto zawijamy do środka. Płyn który jeszcze został w czereśniach wlewamy do środka tarty.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50-55 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji :)