Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik marmurkowy"
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 549
Bardzo prosta sałatka śledziowa, którą możemy podać gościom na wigilię i w św...
Odsłon: 405
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 19
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 549
Bardzo prosta sałatka śledziowa, którą możemy podać gościom na wigilię i w św...
Odsłon: 405
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 19
Składniki
Żurawinę rozmrozić, osączyć. Białka ubić z 10 dag cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, ubijając, kolejno wbijać żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Blachę o wymiarach 32x39 cm wyłożyć pergaminem. Na spód wylać porcjami jasne i ciemne ciasto. Delikatnie przemieszać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut. Wystudzić.
Żurawinę wsypać do garnka. Dodać 3 łyżki wody i 8 dag cukru. Gotować 3-4 minuty. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. Serek mascarpone wymieszać z mielonym twarogiem, 5 dag cukru, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Połowę żurawiny odłożyć, resztę zmiksować na gładki mus. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z masą serową i żelatyną. Połowę kremu wymieszać z musem żurawinowym.
Biszkopt rozciąć. Jeden blat ułożyć w blasze. Wylewać na przemian obie masy serowe. Lekko przemieszać je widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Przykryć drugim biszkoptowym blatem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Pokroić na większe porcje i udekorować odłożoną żurawiną.Źródło: Życie na gorąco