Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik pomarańczowy"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1009
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666488
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1009
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666488
Składniki
Pierniczki rozkrusz na drobne kawałki. Herbatniki roztłucz wałkiem do ciasta. Wsyp wszystko do misy i zalej schłodzonym, roztopionym masłem (80 g).
Ugnieć masę i uformuj z niej korpus w tortownicy wysmarowanej masłem. Wstaw w chłodne miejsce do stężenia. Twaróg wymieszaj z cukrem, sokiem pomarańczowym, jajkami i proszkiem budyniowym. Wlej mieszankę do formy na korpus. Piecz w piekarniku w 160 st. C przez około 60 minut.
Pomarańcze obierz i dokładnie zdejmij z nich białą błonkę na powierzchni. Pokrój je w poprzek w plastry.
Rozgrzej marmoladę. Schłodzony sernik posmaruj marmoladą morelową i udekoruj plastrami pomarańczy tak, aby na obwodzie została krawędź o szerokości około 2 cm.
Posyp cukrem pudrem. Udekoruj miętą i podawaj.
Czas przygotowania: 80 minut (bez czasu na stężenie i chłodzenie) 620 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień