Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z jagodami"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1727
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19545
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2063
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1727
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19545
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2063
Składniki
Z mąki tortowej, cukru, masła, żółtek i łyżki zimnej wody przygotuj gładkie ciasto i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Potem rozwałkuj okrągły plaster i wyłóż nim dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w piekarniku w temperaturze 180° C przez 15-20 minut.
Do białek jaj dodaj szczyptę soli i całość ubij na sztywną pianę. Jagody odmroź. Kokos upraż na suchej patelni i odłóż do wystygnięcia. Wymieszaj twaróg z żółtkami i całymi jajkami. Do powstałej masy dodaj obydwa rodzaje cukru, mąkę, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny oraz sok. Pod koniec lekko wmieszaj ze sztywną pianą przygotowaną z białek i szczypty soli.
Na podpieczonym cieście rozłóż kokos i jagody. Na powierzchni rozsmaruj krem twarogowy i włóż z powrotem do piekarnika.
Ciasto piecz w temperaturze 170° C przez około 45 minut. Czas przygotowania: 100 minut
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja: 230 kcalŹródło: Na żywo