Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 135
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 637
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 135
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 637
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Składniki
Gruszki obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. W garnku zagotuj 100 ml wody z 3 łyżkami cukru. Włóż cząstki gruszek. Gotuj je 4 –5 minut. Zdejmij z ognia. Dolej wódkę, odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i kolejno wbijanymi jajkami. Dodaj twaróg i proszek budyniowy. Masę dobrze wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem.
Na spodzie formy rozsmaruj masę serową. Rozłóż na niej cząstki gruszek. Owoce lekko wciśnij w masę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 80 minut.
Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił.Źródło: Naj