Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1169
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 37
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1023
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1169
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 37
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1023
Składniki
Gruszki obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. W garnku zagotuj 100 ml wody z 3 łyżkami cukru. Włóż cząstki gruszek. Gotuj je 4 –5 minut. Zdejmij z ognia. Dolej wódkę, odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i kolejno wbijanymi jajkami. Dodaj twaróg i proszek budyniowy. Masę dobrze wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem.
Na spodzie formy rozsmaruj masę serową. Rozłóż na niej cząstki gruszek. Owoce lekko wciśnij w masę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 80 minut.
Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił.Źródło: Naj