Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam moczkę ale nie na głowach karpia tylko deserową. Moja rodzinka ją bardzo lubi. Najlepsza jest po dwóch dniach z lodówki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10610
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4777
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 860
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9023
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1329
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10610
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4777
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 860
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9023
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1329
Składniki
Zważyć 300 gram śliwek suszonych ( nie wędzone - powodują zgagę ).
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odcedzić migdały i zalać zimną wodą. Obrać migdały ze skórek i pokroić.
Łuskane orzechy włoskie pokroić dość grubo.
Przygotować dwadzieścia dekagramów rodzynek.
Przygotować piernik - ja miałam własnoręcznie upieczone.
Pierniki zmielić w maszynce lub gdy są twardsze zetrzeć na tarce.
Śliwki zalać wodą i gotować aż będą miękkie. Ugotowane śliwki ostudzić, wyjąć łyżką cedzakową i zmielić w maszynce. Z masła i mąki przygotować zasmażkę ( bez wody ). Do wywaru dodać zmielone śliwki, piernik, bakalie, cukier, zasmażkę i sok z cytryny. Całość wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu, żeby składniki się połączyły.
Gotową moczkę wyłożyć na miskę i ozdobić migdałami. Moczka najlepiej smakuje gdy się przegryzie i jest schłodzona. Smacznego!