Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strudel wiśniowy z migdałami"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8642
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 599
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8642
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 599
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól oraz ocet. Wbij jajko i powoli wlewając ok. 1/2 szkl. wody, zagnieć ciasto. Posmaruj je olejem. Przykryj lnianą ściereczką. Odłóż na godzinę. Masło stop.
Wiśnie wydryluj. Migdały posiekaj. Owoce wymieszaj z cukrem oraz migdałami. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką.
Placek przenieś na lnianą, dużą ściereczkę i wsuwając ręce pod spód, rozciągnij. Placek powinien być cieniuteńki. Ciasto posmaruj połową masła. Posyp tartą bułką. Rozłóż nadzienie.
Pomagając sobie ściereczką, zwiń strudel. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj resztą masła. Piecz ok. 45 minut w temp. 190 st. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina