Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna szarlotka,przepis babci. Najlepiej smakuje podawana z bitą śmietaną i lodami.
Pyszna i pełna warzyw potrawka z parówkami to prosty sposób na sycące danie o...
Odsłon: 199
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 435
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 2271
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 645
Przygotowanie tego dania to zaproszenie do kulinarnej przygody, w której klas...
Odsłon: 196
Pyszna i pełna warzyw potrawka z parówkami to prosty sposób na sycące danie o...
Odsłon: 199
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 435
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 2271
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 645
Przygotowanie tego dania to zaproszenie do kulinarnej przygody, w której klas...
Odsłon: 196
Składniki
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbić żółtka jajek, dodać margarynę pokrojoną kostkę i łyżkę śmietany. Ugnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do zamrażalnika aby stwardniało. ( Użyjemy go do zrobienia kruszonki na wierzch ciasta.
Obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej. Odcisnąć sok, dodać odrobinę cynamonu ew. cukru jeśli mamy odmianę bardzo kwaśną. Jeśli chcemy możemy użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika zamiast jabłek. Pozostałe białko po jajkach ubić na sztywną pianę. ( możemy dodać odrobinę soli.
Rozwałkować delikatnie 2/3 ciasta i rozłożyć je na blasze. Ułożyć na nim nasze jabłka. Na to rozkładamy naszą pianę z jajek. Na sam wierzch ścieramy na tarce jarzynowej zmarznięte 1/3 ciasta. Piec około 25 minut( termoobieg) 45 minut stary piekarnik w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jak napisałem w opisie najlepiej smakuje z bitą śmietaną i lodami.