Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna szarlotka,przepis babci. Najlepiej smakuje podawana z bitą śmietaną i lodami.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4221
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 478
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 886
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3785
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 769
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4221
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 478
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 886
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3785
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 769
Składniki
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbić żółtka jajek, dodać margarynę pokrojoną kostkę i łyżkę śmietany. Ugnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do zamrażalnika aby stwardniało. ( Użyjemy go do zrobienia kruszonki na wierzch ciasta.
Obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej. Odcisnąć sok, dodać odrobinę cynamonu ew. cukru jeśli mamy odmianę bardzo kwaśną. Jeśli chcemy możemy użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika zamiast jabłek. Pozostałe białko po jajkach ubić na sztywną pianę. ( możemy dodać odrobinę soli.
Rozwałkować delikatnie 2/3 ciasta i rozłożyć je na blasze. Ułożyć na nim nasze jabłka. Na to rozkładamy naszą pianę z jajek. Na sam wierzch ścieramy na tarce jarzynowej zmarznięte 1/3 ciasta. Piec około 25 minut( termoobieg) 45 minut stary piekarnik w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jak napisałem w opisie najlepiej smakuje z bitą śmietaną i lodami.