Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szarlotka z migdałami, rodzynkami i rumem"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Jabłka obierz, oczyść, pokrój, skrop sokiem z cytryny. Połącz z rodzynkami, posiekanymi migdałami i 5 łyżkami cukru. Podduś. Dolej rum.
Z mąki, reszty cukru, masła, jajek i proszku do pieczenia zagnieć ciasto, 2/3 rozwałkuj. Formę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Nałóż nadzienie. Resztę ciasta rozwałkuj. Plackiem przykryj jabłka. Mocno zlep brzegi.
Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C. Po wystudzeniu ciasto oblej lukrem, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Podawaj np. z bitą śmietaną.Źródło: Naj