Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szarlotka z migdałami, rodzynkami i rumem"
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 10529
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 329
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 143
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 4203
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 10529
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 329
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 143
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 4203
Składniki
Jabłka obierz, oczyść, pokrój, skrop sokiem z cytryny. Połącz z rodzynkami, posiekanymi migdałami i 5 łyżkami cukru. Podduś. Dolej rum.
Z mąki, reszty cukru, masła, jajek i proszku do pieczenia zagnieć ciasto, 2/3 rozwałkuj. Formę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Nałóż nadzienie. Resztę ciasta rozwałkuj. Plackiem przykryj jabłka. Mocno zlep brzegi.
Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C. Po wystudzeniu ciasto oblej lukrem, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Podawaj np. z bitą śmietaną.Źródło: Naj