Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szybki torcik jabłkowy"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1255
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 187
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 480
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 77
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1255
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 187
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 480
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 77
Składniki
Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, po czym zetrzyj na dużych oczkach. Po starciu zważ jabłka i sprawdź, czy jest ich 25 dag.
Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodaj stopiony, schłodzony tłuszcz, wbij jajka, dolej śmietankę i dołóż starte jabłka.
Wszystko razem dobrze wymieszaj. Gotową masą napełnij tortownicę (o średnicy 24 cm), którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Piecz w temp. 150°C około 45 minut. Po wyjęciu z pieca pozostaw ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia.
Nie wyjmując ciasta z tortownicy, rozsmaruj na nim dżem. Jabłka do dekoracji pokrój wraz ze skórką w cienkie plasterki. Plastry jabłek możesz wcześniej zblanszować gorącą wodą z sokiem cytrynowym, potem osącz je i poczekaj aż wystygną.
Schłodzone jabłka poukładaj na cieście i zalej galaretką, przygotowaną dokładnie według przepisu na opakowaniu. Poczekaj aż dobrze stężeje i zdejmij formę.
70 minut, Porcja: 255 kilokalorii
Nie ma lepszej przyprawy do jabłek, jak cynamon. Ale używaj go z umiarem. Świetnie pasują do jabłek także rodzynki, żurawina i orzechy.Źródło: Świat i Ludzie