Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze zimę lub w szare i ponure dni sięgam właśnie po ten wypiek. Gwarantuję, że poprawia nastrój. Tarta czekoladowa co tu dużo kryć nie jest deserem dietetycznym. Kruche ciasto w połączeniu z pysznymi kremami tworzy deser, któremu nie można się oprzeć. Tarta czekoladowa to zawsze sprawdzony wypiek na różnego rodzaju przyjęcia.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 880
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 174
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 9372
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 880
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 174
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 9372
Składniki
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Dno kujemy i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch. Pieczemy następne 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem czekoladowy: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kapeli wodnej. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy. Krem układamy na zimnym cieście. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Krem układamy na warstwie czekoladowej. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na wierzch ciasta. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Zapraszam na mojego bloga !