Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to tarta o smaku czekoladowo - pomarańczowym. Jest to słodkie połączenie aromatu kremu czekoladowego i nieco kwaskowego dżemu pomarańczowego. Moim zdaniem to ciasto sprawdzi się doskonale na zimowe popołudnia. Tarta czekoladowo - pomarańczowa samo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Prostota jest siłą tego wypieku.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1211
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5736
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18311
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1211
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5736
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18311
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Formę do tarty wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy. Ciasto obciążamy grochem i folią aluminiową. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i folię i pieczemy kolejne 30 minut ciasto. Studzimy. Krem czekoladowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy śmietanfix i cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kakao i krem czekoladowy. Miksujemy. Krem pomarańczowy : Dżem pomarańczowy lekko gotujemy. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do ostudzenia. Krem pomarańczowy smarujemy na chłodnym cieście. Studzimy. Na chłodny krem pomarańczowy smarujemy krem czekoladowy. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.