Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik z bitą śmietaną"
Kopytka, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, bez użycia...
Odsłon: 476
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 1389
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 221
Kopytka, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, bez użycia...
Odsłon: 476
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 1389
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 221
Składniki
Jajka ubij z cukrem na pianę. Wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą, a pod koniec dodaj olej. Wszystko wymieszaj.
Kwadratową formę (20x20 cm) posmaruj tłuszczem, wysyp mąką i wylej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C 45 minut. Poczekaj aż ostygnie, wyjmij i rozkrój poziomo na 2 części.
Śmietankę ubij z cukrem. Dolną część ciasta posmaruj 1/3 bitej śmietany, przykryj drugim płatem, a cały tort posmaruj kolejną jedną trzecią śmietany. Pozostałą porcję śmietany włóż do worka cukierniczego i wyciśnij na rogi tortu 4 duże kopczyki.
Brzoskwinie odsącz. Białą i mleczną czekoladę zetrzyj na grubych oczkach. Udekoruj nią boki tortu, a na każdy kopczyk śmietany połóż połówkę brzoskwini. Torcik podziel na 4 części. Ozdób wiórkami i miętą.
W wersji mniej kalorycznej, zamiast wykładać na wierzch warstwę bitej śmietany, na brzoskwinie wyłóż kolorową, tężejącą galaretkę.Źródło: Na żywo