Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik z leśnymi owocami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12310
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1386
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13114
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5327
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12310
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1386
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13114
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5327
Składniki
Dno i boki tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) wyłóż biszkoptami. Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, poczekaj około 5 minut, aż nasiąknie, a następnie rozgrzej prawie do punktu wrzenia.
Gorącą żelatynę wlej do kremu twarogowego i wszystko dobrze wymieszaj. Pod koniec dodaj ubitą, sztywną śmietanę i dwie trzecie wszystkich wymieszanych owoców.
Kiedy krem zacznie tężeć, wylej go do okrągłej formy na warstwę biszkoptów. Płaską łopatką albo nożem wygładź powierzchnię i wstaw formę z kremem do lodówki do stężenia, na około 2 godziny.
Kiedy stężeje, zdejmij tortownicę, a na powierzchni poukładaj resztę owoców. Przed podaniem dekoracyjnie przewiąż tort wstążką. Możesz też posypać cukrem pudrem albo np. udekorować listkami mięty.
Czas przygotowania: 45 min
Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 263 kcalŹródło: Na żywo