Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik z leśnymi owocami"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 746
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424890
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10677
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336955
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 746
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424890
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10677
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336955
Składniki
Dno i boki tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) wyłóż biszkoptami. Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, poczekaj około 5 minut, aż nasiąknie, a następnie rozgrzej prawie do punktu wrzenia.
Gorącą żelatynę wlej do kremu twarogowego i wszystko dobrze wymieszaj. Pod koniec dodaj ubitą, sztywną śmietanę i dwie trzecie wszystkich wymieszanych owoców.
Kiedy krem zacznie tężeć, wylej go do okrągłej formy na warstwę biszkoptów. Płaską łopatką albo nożem wygładź powierzchnię i wstaw formę z kremem do lodówki do stężenia, na około 2 godziny.
Kiedy stężeje, zdejmij tortownicę, a na powierzchni poukładaj resztę owoców. Przed podaniem dekoracyjnie przewiąż tort wstążką. Możesz też posypać cukrem pudrem albo np. udekorować listkami mięty.
Czas przygotowania: 45 min
Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 263 kcalŹródło: Na żywo