Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik z pomarańczową pianką"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 43
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 277
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 43
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 277
Składniki
Wyłóż tortownicę papierem. W rondelku rozpuść czekoladę i przestudź ją. Wlej do tortownicy, a potem wstaw do lodówki.
Żelatynę rozpuść w połowie szklanki ciepłej wody, wymieszaj. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, z drugiej odkrój paseczki skórki. Resztę owoców obierz i wyciśnij z nich sok.
Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masę z żółtek i większej połowy cukru. Podgrzej sok z pomarańczy i startą skórkę. W soku rozpuść żelatynę, poczekaj, aż wystygnie i dodaj do piany z żółtek.
Ubij pianę z białek, ubij też na sztywno śmietankę. Zmiksuj twaróg, dodając do niego najpierw masę żółtkową z żelatyną, a potem ubitą śmietankę. Wlej masę do tortownicy, schłódź.
Do rondelka wlej trochę wody, dodaj resztę cukru i zagotuj. Przez chwilę gotuj w tym plastry pomarańczy i paski ze skórki. Udekoruj nimi tort.
Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 253 kcalŹródło: Na żywo