Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort jabłkowy z cynamonową kratką"
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 32
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 32
Składniki
Jabłka umyj i osusz. Za pomocą przyrządu do wydrążania jabłek usuń gniazda nasienne.
Owoce wyłóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Odstaw do ostygnięcia.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj żółtko, sól, cukier puder i pokrojone na kawałki masło.Wyrób ciasto. Schłódź. Jabłka zmiksuj na purée.
Połącz ze zmielonymi migdałami, cukrem pudrem i cynamonem. Pod koniec mus delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
Część ciasta rozwałkuj na okrągły płat i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką tortownicę. Pozostałe ciasto rozwałkuj na pasek i wyłóż nim boki formy.
Tortownicę wypełnij musem jabłecznym i wstaw do piekarnika. Ciasto piecz ok. godziny w temperaturze 170°C. Wystudź je i wstaw na noc do lodówki.
Z mleka, cukru pudru i budyniu ugotuj budyń. Ostudź. Budyń połącz z bitą śmietaną. Tort wyjmij z formy i posmaruj kremem.
Z papieru wytnij paski i połóż je na tort, by tworzyły kratkę. Posyp cynamonem, usuń papier. Czas przygotowania: 2 godz.
<strong>Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 375 kcal.</strong>Źródło: Na żywo