Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort jogurtowy z... pestkami"
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 4582
To sałatka na szybko. Smaczna i pożywna.
Odsłon: 136
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 4582
To sałatka na szybko. Smaczna i pożywna.
Odsłon: 136
Składniki
Masło stopić. Herbatniki i połowę pestek słonecznika wrzucić do malaksera, zmiksować na drobne okruszki (ewentualnie włożyć do foliowego worka i „przeprasować” wałkiem). Wymieszać je z masłem, dobrze wyrobić. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem i wylepić ciasteczkową masą. Wstawić do lodówki na około 45 minut.
Mango obrać, odciąć miąższ od pestki. Jeden owoc pokroić w kosteczkę, drugi – na cienkie cząstki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, powoli dosypując 12 dag cukru i cukier wanilinowy.
Bitą śmietanę połączyć z jogurtem i sokiem z limonki. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając, ostrożnie wymieszać z kremem. Dodać kostki mango, wylać na schłodzony spód. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Pozostały cukier stopić na jasny karmel. Zdjąć z ognia, wymieszać z resztą pestek słonecznika. Masę rozsmarować na kawałku pergaminu, posmarowanego wcześniej odrobiną oleju.
Odłożyć do zastygnięcia. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy. Karmel ze słonecznikiem połamać na kawałeczki. Ciasto udekorować cząstkami mango, kawałeczkami karmelu oraz listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco