Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort jogurtowy z... pestkami"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457210
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1328
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2177
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 535
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457210
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1328
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2177
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 535
Składniki
Masło stopić. Herbatniki i połowę pestek słonecznika wrzucić do malaksera, zmiksować na drobne okruszki (ewentualnie włożyć do foliowego worka i „przeprasować” wałkiem). Wymieszać je z masłem, dobrze wyrobić. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem i wylepić ciasteczkową masą. Wstawić do lodówki na około 45 minut.
Mango obrać, odciąć miąższ od pestki. Jeden owoc pokroić w kosteczkę, drugi – na cienkie cząstki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, powoli dosypując 12 dag cukru i cukier wanilinowy.
Bitą śmietanę połączyć z jogurtem i sokiem z limonki. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając, ostrożnie wymieszać z kremem. Dodać kostki mango, wylać na schłodzony spód. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Pozostały cukier stopić na jasny karmel. Zdjąć z ognia, wymieszać z resztą pestek słonecznika. Masę rozsmarować na kawałku pergaminu, posmarowanego wcześniej odrobiną oleju.
Odłożyć do zastygnięcia. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy. Karmel ze słonecznikiem połamać na kawałeczki. Ciasto udekorować cząstkami mango, kawałeczkami karmelu oraz listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco