Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort królewski z marcepanem"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7963
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 335
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3325
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 612
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7963
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 335
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3325
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 612
Składniki
Białka ubij z cukrem na pianę. Dodaj żółtka i znów ubijaj. Wsyp mąkę z kakao i startą czekoladę. Ciasto rozsmaruj w okrągłej formie wyłożonej papierem i piecz ok. 45 minut w temperaturze 160o C. Gdy wystygnie, wyjmij. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Ciągle mieszając, schłódź go. Ubijaj przez chwilę, a potem dodaj masło w kawałeczkach oraz orzeszki. Zmiksuj wszystko na krem. Nektarynki przekrój i wyjmij pestki. Włóż owoce do rondelka, zalej wrzątkiem i zdejmij skórkę. Upieczone ciasto rozkrój poziomo. Jeden placek posmaruj częścią kremu, rozłóż na tym część nektarynek i znów posmaruj kremem. Przyłóż drugi płat ciasta. Cały tort posmaruj kremem i wstaw do lodówki. Masę marcepanową rozwałkuj na długi pas, wyższy niż tort. Za pomocą linijki wyrównaj dolną krawędź, a górną udekoruj okrągłą wykrawarką. Zwiń pas w roladę i rozwiń, owijając wokół tortu. Krawędzie masy dociśnij do siebie. Rozłóż resztę nektarynek i wyłóż tężejącą galaretkę.
Czas przygotowania: 90 minut.
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 469 kcal.Źródło: Na żywo