Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort makowo-orzechowy"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Mak sparzyć, osączyć na sicie i zemleć w maszynce do mięsa. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, tartą bułkę, aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać mąką. Wlać ciasto, piec 45 minut w 190°C. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Cukier puder rozmieszać z 4 łyżkami wody, podgrzewać, aż powstanie syrop.
Żółtka ubić z syropem na parze, ostudzić. Z żółtkami utrzeć masło. Kawę rozpuścić w łyżce wody, dodać do masy. Wsypać orzechy, wymieszać. Krążek ciasta posmarować masą, przykryć drugim. Lekko docisnąć.
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, lekko ją przestudzić. Stygnącą polewą zalać tort. Gotowy wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.Źródło: Twoje Imperium