Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort makowo-orzechowy"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1309
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24898
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1309
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24898
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Składniki
Mak sparzyć, osączyć na sicie i zemleć w maszynce do mięsa. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, tartą bułkę, aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać mąką. Wlać ciasto, piec 45 minut w 190°C. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Cukier puder rozmieszać z 4 łyżkami wody, podgrzewać, aż powstanie syrop.
Żółtka ubić z syropem na parze, ostudzić. Z żółtkami utrzeć masło. Kawę rozpuścić w łyżce wody, dodać do masy. Wsypać orzechy, wymieszać. Krążek ciasta posmarować masą, przykryć drugim. Lekko docisnąć.
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, lekko ją przestudzić. Stygnącą polewą zalać tort. Gotowy wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.Źródło: Twoje Imperium