Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort Margaretka z bezą i truskawkami"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31622
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9685
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2171
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4170
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 896
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31622
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9685
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2171
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4170
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 896
Składniki
Przygotuj bezy, ubijając białka ze szczyptą soli i cukrem na pianę. Worek cukierniczy z gładką końcówką napełnij 3/4 piany.
Na sporą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij duże i małe płatki margaretki. Resztę piany zafarbuj na żółto i wyciśnij środek kwiatu. W nagrzanym piekarniku, w temperaturze 100° C piecz je przez ok. 2 godziny. Schłódź.
Przygotuj ciasto, ubijając najpierw jajka z cukrem. Do masy jajecznej wmieszaj przesianą mąkę i cukier waniliowy. Na papierze do pieczenia rozsmaruj okrągły placek o wielkości tortownicy. Piecz w temperaturze 180° C przez ok. 35 minut. Poczekaj, aż wystygnie, a następnie połóż go na dno tortownicy.
Przygotuj krem, ubijając na sztywno śmietankę. Żelatynę namocz w małej ilości ciepłej wody, a następnie rozpuść ją (np. w kuchence mikrofalowej).
Umyj truskawki, ok. 1/3 poprzekrawaj na połowy, a resztę rozmiksuj. Do przecieru truskawkowego wsyp cukier oraz żelatynę i wszystko to dodaj do bitej śmietany. Powstałą w ten sposób pianę rozprowadź na cieście w tortownicy. Dodatkowo połówki truskawek poukładaj na obwodzie tortu. Schłódź.
Pokryj tort dużymi bezowymi płatkami kwiatów, bliżej środka ułóż mniejsze. W centralnej części umieść żółty środek. Czas przygotowania: 120 minut.
<strong>Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 434 kcal.</strong>Źródło: Na żywo