Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort Margaretka z bezą i truskawkami"
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich prz...
Odsłon: 3123
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 421
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 113
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich prz...
Odsłon: 3123
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 421
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 113
Składniki
Przygotuj bezy, ubijając białka ze szczyptą soli i cukrem na pianę. Worek cukierniczy z gładką końcówką napełnij 3/4 piany.
Na sporą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij duże i małe płatki margaretki. Resztę piany zafarbuj na żółto i wyciśnij środek kwiatu. W nagrzanym piekarniku, w temperaturze 100° C piecz je przez ok. 2 godziny. Schłódź.
Przygotuj ciasto, ubijając najpierw jajka z cukrem. Do masy jajecznej wmieszaj przesianą mąkę i cukier waniliowy. Na papierze do pieczenia rozsmaruj okrągły placek o wielkości tortownicy. Piecz w temperaturze 180° C przez ok. 35 minut. Poczekaj, aż wystygnie, a następnie połóż go na dno tortownicy.
Przygotuj krem, ubijając na sztywno śmietankę. Żelatynę namocz w małej ilości ciepłej wody, a następnie rozpuść ją (np. w kuchence mikrofalowej).
Umyj truskawki, ok. 1/3 poprzekrawaj na połowy, a resztę rozmiksuj. Do przecieru truskawkowego wsyp cukier oraz żelatynę i wszystko to dodaj do bitej śmietany. Powstałą w ten sposób pianę rozprowadź na cieście w tortownicy. Dodatkowo połówki truskawek poukładaj na obwodzie tortu. Schłódź.
Pokryj tort dużymi bezowymi płatkami kwiatów, bliżej środka ułóż mniejsze. W centralnej części umieść żółty środek. Czas przygotowania: 120 minut.
<strong>Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 434 kcal.</strong>Źródło: Na żywo