Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort miodowy z orzechową „skórką”"
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1459
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1459
Składniki
<strong>:</strong>
Przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj pokrojoną margarynę, jajko, miód i sodę rozpuszczoną w mleku. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na cztery części. Każdą część rozwałkuj na okrągły płat o średnicy 26 cm. 3 z nich przenieś na papier do pieczenia i po jednym kładź na blasze. Piecz w temp. 180° C.
Przygotuj „skórkę”. Na patelni roztop masło,dodaj miód, cukier i posiekane orzechy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeszcze ciepłą masę rozsmaruj na czwartym okrągłym płacie. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 °C przez ok. 20 minut. Lekko schłodź, a następnie pokrój na 12 kawałków.
Krem: zagotuj mleko z mąką i mąką ziemniaczaną. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Dodaj schłodzoną masę i ubij na gładki krem.
Odłóż połowę kremu, resztą posmaruj każdy z 3 placków. Połóż jeden na drugim, wstaw do lodówki. Gdy tort stężeje, boki posmaruj kremem, posyp orzechami. Resztę kremu przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na wierzch tortu 12 kopczyków na obwodzie. Na tym poukładaj „skórkę” orzechową. Schłodź.
Czas przygotowania: 100 min.
<strong>Cena porcji: ok. 1,50 zł Kalorie: porcja 600 kcal</strong>
ZAMIAST „SKÓRKI” ORZECHOWEJ NA WIERZCH TORTU MOŻESZ WYŁOŻYĆ ODSĄCZONE WIŚNIE Z ZALEWYŹródło: Na żywo