Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort owocowy z bitą śmietaną"
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 143
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 178
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 336
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 143
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 178
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 336
Składniki
Mąkę przesiej z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbij jajko, dodaj masło. Wyrób ze składników gładkie ciasto, podziel na 2 części, a każdą rozwałkuj na okrągły placek o średnicy odpowiadającej tortownicy.
Blaty ciasta piecz osobno w temp. 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu odłóż do ostygnięcia. Owoce umyj, usuń pestki lub gniazda nasienne i drobno pokrój.
Galaretki przygotuj w jednym naczyniu, lecz dodaj o 250 ml (1 szklanka) mniej wody. Dodaj sok i cukier, wymieszaj. Dorzuć owoce i odstaw do ostygnięcia.
Tortownicę wyłóż folią aluminiową. Jeden blat ciasta ułóż na dnie, na to wylej tężejącą galaretkę z owocami, przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki.
Śmietankę ubij z cukrem i śmietan-fiksem, na koniec dodaj likier. Z tortownicy usuń folię. Tort posmaruj bitą śmietaną. Boki udekoruj płatkami migdałowymi, a na wierzchu – kawałki świeżych owoców.
(bez czasu oczekiwania): 80 minut. Porcja: 397 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie