Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort owocowy z bitą śmietaną"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1526
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1393
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 286
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1526
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1393
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 286
Składniki
Mąkę przesiej z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbij jajko, dodaj masło. Wyrób ze składników gładkie ciasto, podziel na 2 części, a każdą rozwałkuj na okrągły placek o średnicy odpowiadającej tortownicy.
Blaty ciasta piecz osobno w temp. 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu odłóż do ostygnięcia. Owoce umyj, usuń pestki lub gniazda nasienne i drobno pokrój.
Galaretki przygotuj w jednym naczyniu, lecz dodaj o 250 ml (1 szklanka) mniej wody. Dodaj sok i cukier, wymieszaj. Dorzuć owoce i odstaw do ostygnięcia.
Tortownicę wyłóż folią aluminiową. Jeden blat ciasta ułóż na dnie, na to wylej tężejącą galaretkę z owocami, przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki.
Śmietankę ubij z cukrem i śmietan-fiksem, na koniec dodaj likier. Z tortownicy usuń folię. Tort posmaruj bitą śmietaną. Boki udekoruj płatkami migdałowymi, a na wierzchu – kawałki świeżych owoców.
(bez czasu oczekiwania): 80 minut. Porcja: 397 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie