Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort śmietankowy"
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 172
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 185
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 514
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 172
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 185
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 514
Składniki
Ponadto: sok z cytryny, cukier, 4 kubki po 330 ml kremówki, 2 opakowania nadziewanych rurek ciemnych i jasnych, opakowanie cukierków lentilek.
Biszkopt jasny: białka ubij na sztywno, dodaj żółtka, ubijając, stopniowo wsypuj cukier. Dodaj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Piecz ok. 30 min w 180°C.
Biszkopt ciemny: przygotuj w ten sam sposób, dodając po cukrze kakao. Upiecz. Ostudzone biszkopty przekrój na dwa krążki.
Sok z cytryny wymieszaj z niewielką ilością cukru i przegotowaną wodą. Kremówki ubij na sztywno. Ułóż jasny biszkopt, nasącz ponczem. Posmaruj kremem śmietanowym.
Ułóż ciemny biszkopt, nasącz, ułóż śmietanę. Tak postępuj z resztą placków. Boki i wierzch tortu posmaruj śmietana. Boki obłóż rurkami, wierzch posyp lentilkami.
Czas przygotowania 70 min. Ilość porcji 10. Cena za porcję 2,80 zł.
Przepis przysłała Marta Sztabińska z Grajewa.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie