Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort śmietanowy z wiśniami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11249
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4936
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9785
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1455
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11249
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4936
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9785
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1455
Składniki
Masło utrzyj z większą ilością cukru. Gdy masa będzie puszysta, wbij jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą.
Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dolej mleko, likier i zmiksuj na gładkie ciasto.
Do przygotowanej tortownicy wyłóż ciasto i wyrównaj wierzch. Piecz w temperaturze 175o C ok. 45 minut. Wyjmij i wystudź. Wiśnie odsącz, zalewę zachowaj. Odłóż do dekoracji 2 łyżki wiśni i 1/3 szklanki zalewy.
Wymieszaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zalewy wiśniowej. Resztę zalewy zagotuj.
Wlej rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Mieszając, gotuj minutę, aż masa zgęstnieje. Dołóż wiśnie z kompotu (bez 2 łyżek). l Ciasto rozetnij poziomo na 3 placki.
Ubij połowę śmietany z łyżką cukru i zagęstnikiem. Jeden placek na dnie tortownicy posmaruj masą wiśniową i przykryj drugim. Na to wyłóż bitą śmietanę i ostatni płat ciasta. Lekko dociśnij. Tort schłódź.
Odłożoną zalewę zagotuj. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z 2 łyżkami wody, wlej do wrzącej zalewy, zagotuj. Dodaj wiśnie i dobrze wymieszaj.
Tort wyjmij z lodówki i zdejmij obręcz. Pozostałą śmietankę ubij z cukrem waniliowym.
Wierzch i boki ciasta posmaruj bitą śmietaną (trochę odłóż). Z reszty wyciśnij rozetki na torcie. Udekoruj masą wiśniową. Czas przygotowania: 75 min
Cena porcji: ok. 4,50 zł Kalorie: porcja 440 kcalŹródło: Na żywo