Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z morelami bez pieczenia"
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 147
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1242
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 225
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 147
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1242
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 225
Składniki
Morele umyj, poprzekrawaj je i wyjmij pestki. Śmietankę kremówkę ubij mikserem, wsypując cukier puder i cukier waniliowy.
Dodaj kwaśną śmietanę (najlepiej o temperaturze pokojowej). Na koniec, aby masa śmietanowa ubiła się na sztywno, wsyp śmietan-fix. Chwilę wszystko miksuj.
Tortownicę wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Na dnie poukładaj obok siebie biszkopty i wyłóż na to krem śmietankowy.
Potem znów ułóż warstwę biszkoptów, a na to wyłóż krem i kawałki moreli. Górną warstwę tortu powinny tworzyć krem śmietankowy i biszkopty.
Torcik wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj go kawałkami moreli i ozdób listkami melisy.
<strong>Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 235 kcal.</strong>
<strong>Aby obniżyć kaloryczność ciasta, zamiast śmietany kremówki użyj serka homogenizowanego.</strong>Źródło: Na żywo