Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z morelami bez pieczenia"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 40
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 47
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2732
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 185
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 130
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 40
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 47
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2732
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 185
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 130
Składniki
Morele umyj, poprzekrawaj je i wyjmij pestki. Śmietankę kremówkę ubij mikserem, wsypując cukier puder i cukier waniliowy.
Dodaj kwaśną śmietanę (najlepiej o temperaturze pokojowej). Na koniec, aby masa śmietanowa ubiła się na sztywno, wsyp śmietan-fix. Chwilę wszystko miksuj.
Tortownicę wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Na dnie poukładaj obok siebie biszkopty i wyłóż na to krem śmietankowy.
Potem znów ułóż warstwę biszkoptów, a na to wyłóż krem i kawałki moreli. Górną warstwę tortu powinny tworzyć krem śmietankowy i biszkopty.
Torcik wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj go kawałkami moreli i ozdób listkami melisy.
<strong>Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 235 kcal.</strong>
<strong>Aby obniżyć kaloryczność ciasta, zamiast śmietany kremówki użyj serka homogenizowanego.</strong>Źródło: Na żywo