Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec marmurkowy"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30927
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3640
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4503
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1141
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30927
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3640
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4503
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1141
Składniki
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypać 32,5 dag mąki, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, 150 dag cukru i szczyptę soli. Wbić jajka. Wlać olej i ajerkoniak. Wymieszać mikserem na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe porcje.
Wiśnie osączyć z zalewy, przełożyć na talerzyk i oprószyć pozostałą mąką. Połowę owoców dodać do jednej porcji ciasta. Drugą część ciasta wymieszać z proszkiem kakaowym, startą czekoladą, resztą cukru i pozostałymi wiśniami.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać do formy porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać je widelcem tak, aby powstał marmurkowy wzorek.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 60 minut. Studzić 30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Potem wieniec ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Udekorować listkami mięty i wiśniami.
Wskazówki: żeby ciemna część ciasta marmurkowego nie była zbyt sucha, można dodać do niej 1– 2 łyżki oleju. Do ciasta można wziąć świeże owoce.Źródło: Życie na gorąco