Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec marmurkowy"
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 25
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 196
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 25
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 196
Składniki
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypać 32,5 dag mąki, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, 150 dag cukru i szczyptę soli. Wbić jajka. Wlać olej i ajerkoniak. Wymieszać mikserem na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe porcje.
Wiśnie osączyć z zalewy, przełożyć na talerzyk i oprószyć pozostałą mąką. Połowę owoców dodać do jednej porcji ciasta. Drugą część ciasta wymieszać z proszkiem kakaowym, startą czekoladą, resztą cukru i pozostałymi wiśniami.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać do formy porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać je widelcem tak, aby powstał marmurkowy wzorek.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 60 minut. Studzić 30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Potem wieniec ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Udekorować listkami mięty i wiśniami.
Wskazówki: żeby ciemna część ciasta marmurkowego nie była zbyt sucha, można dodać do niej 1– 2 łyżki oleju. Do ciasta można wziąć świeże owoce.Źródło: Życie na gorąco