Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Angielska zapiekanka"
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231682
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4925
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36177
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1374
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231682
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4925
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36177
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1374
        
        Składniki
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz mąką. Cebule drobno posiekaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Marchewki obierz, pokrój w talarki.
Do rondla wlej bulion, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu, podgrzej. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmaż mięso. Przełóż do garnka. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę, smaż jeszcze ok. 5 min.
Warzywa przełóż do bulionu, całość gotuj na średnim ogniu 90-120 min, aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, dodaj masło oraz mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
Gulasz przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłóż puree z ziemniaków, widelcem zrób wzorki. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 560 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie