Do góry

Dania główne Przepis na:

Angielska zapiekanka

Angielska zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Angielska zapiekanka"

Składniki

  • 60 dag mięsa wołowego (gulaszowego)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 15 dag pieczarek
  • olej do smażenia
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Angielska zapiekanka

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz mąką. Cebule drobno posiekaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Marchewki obierz, pokrój w talarki.  

  2. Do rondla wlej bulion, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu, podgrzej. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmaż mięso. Przełóż do garnka. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę, smaż jeszcze ok. 5 min.

  3. Warzywa przełóż do bulionu, całość gotuj na średnim ogniu 90-120 min, aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  4. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, dodaj masło oraz mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

  5. Gulasz przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłóż puree z ziemniaków, widelcem zrób wzorki. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 560 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń