Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Antrykot wołowy,smażony na patelni ( najlepiej żeliwnej )
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3973
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415516
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2595
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3973
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415516
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2595
Składniki
Antrykot wyciągamy z lodówki ok pół godziny przed smażeniem
Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni. Smażymy antrykot ok 3 min z każdej strony Czas smażenia uzależniony od preferowanego stopnia wysmażenia. Po 3 min z każdej strony antrykot jest półkrwisty ( przy gramaturze ok 400 gr )
Przekładamy usmażony antrykot na talerz aby "odpoczął " na ok 1 min. W międzyczasie drobno siekamy czosnek i wrzucamy na patelnię do pozostałego po usmażeniu antrykotu tłuszczu. Dodajemy soli i grubo zmielonego pieprzu.Można dodać parę kropli cytryny. W tak powstałym sosie obtaczamy usmażony antrykot i przekładamy na talerz.. Jemy z bagietką.