Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki serowe z ziołami na pikantnie"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
Składniki
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno i odstaw w chłodne miejsce. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z połowy owocu zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, drugą połowę potnij w cienkie plasterki. Szalotki obierz, pokrój w kosteczkę. Natkę oraz szczypiorek opłucz, osusz, trochę ziół odłóż do dekoracji, a resztę grubo posiekaj.
Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Stale ją mieszaj, by się nie przypaliła. Twaróg utrzyj na gładko z kozim serkiem. Ostrożnie połącz z żelatyną oraz bitą śmietaną. Do masy dodaj posiekane zioła oraz szalotki. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem.
Wyłóż folią spożywczą 6 foremek. Nałóż do nich przygotwaną masę serową. Wstaw na 6 godzin do lodówki. Rukolę oraz pomidorki umyj, warzywa osusz. Pomidorki pokrój na połówki.
Foremki ze stężałymi babeczkami wyjmij z lodówki. Babeczki wyłóż na talerze, usuń folię. Danie obłóż połówkami pomidorków, plasterkami cytryny oraz listkami rukoli. Odłożone zioła grubo posiekaj. Posyp nimi babeczki. Całość lekko oprósz mieloną słodką papryką. Podawaj z chrupiącym wiejskim chlebem.Źródło: Naj