Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bałkański kebab"
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2538
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 286
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4353
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2538
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 286
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4353
Składniki
Natkę opłucz, oderwij listki, posiekaj drobno. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodaj majonez, musztardę (z ziarnami gorczycy) oraz sok wyciśnięty ze sparzonej limonki. Marynatę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz łyżeczką curry.
Pomidorki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Ser typu bałkańskiego osącz z zalewy, pokrój w kostkę wielkości pomidorków.
Pieczarki oczyść, opłucz i osusz, pokrój na zbliżonej wielkości kawałki. Obierz czerwoną cebulę, pokrój ją na kawałki. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Paprykowy miąższ również pokrój na kawałki.
Przygotowane nadziewaj na szpadki. Włóż do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyjmij, obsmaż z każdej strony na suchej patelni. Włóż do naczynia z marynatą. Piecz ok. 12 min w 190 st.
Czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 4,30 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety