Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bałkański kebab"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Natkę opłucz, oderwij listki, posiekaj drobno. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodaj majonez, musztardę (z ziarnami gorczycy) oraz sok wyciśnięty ze sparzonej limonki. Marynatę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz łyżeczką curry.
Pomidorki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Ser typu bałkańskiego osącz z zalewy, pokrój w kostkę wielkości pomidorków.
Pieczarki oczyść, opłucz i osusz, pokrój na zbliżonej wielkości kawałki. Obierz czerwoną cebulę, pokrój ją na kawałki. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Paprykowy miąższ również pokrój na kawałki.
Przygotowane nadziewaj na szpadki. Włóż do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyjmij, obsmaż z każdej strony na suchej patelni. Włóż do naczynia z marynatą. Piecz ok. 12 min w 190 st.
Czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 4,30 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety