Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bankietowe miniburgery z dżemem z cebuli"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14424
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1679
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16534
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6642
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14424
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1679
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16534
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6642
Składniki
Czas ok. 120 min; porcja – 240 kcal, cena 1,10 zł, 30 porcji
Drożdże utrzyj z łyżką cukru. Podgrzej mleko, masło i 125 ml wody. Mąkę połącz z łyżeczką soli i jajkiem. Dodaj mleko i drożdże, wyrób ciasto. Odstaw na 45 min.
Cebule obierz, pokrój w krążki. Zasyp pozostałym cukrem. Podgrzewaj w rondlu 5 minut. Wlej porto. Dodaj sól i pieprz do smaku, duś 40 minut.
Z wyrośniętego ciasta uformuj 30 bułeczek. Odstaw na 30 min. Posmaruj żółtkiem, posyp sezamem. Piecz 15 min w 175 st. Dżem z cebuli połącz z octem. Mięso mielone dopraw solą oraz pieprzem, uformuj 30 kotlecików, usmaż na oleju. Bułki przekrój, przekładaj dżemem z cebuli, kotlecikami, kawałkami sera i rukolą.
Ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie. Dzięki temu masa napowietrza się, a przygotowane wypieki są puszyste. Jeśli nie masz siły robić tego ręcznie, użyj robota kuchennego ze specjalnymi końcówkami w kształcie haków.Źródło: Świat kobiety