Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bankietowe miniburgery z dżemem z cebuli"
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 453
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2126
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 48
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 31
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 893
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 453
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2126
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 48
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 31
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 893
Składniki
Czas ok. 120 min; porcja – 240 kcal, cena 1,10 zł, 30 porcji
Drożdże utrzyj z łyżką cukru. Podgrzej mleko, masło i 125 ml wody. Mąkę połącz z łyżeczką soli i jajkiem. Dodaj mleko i drożdże, wyrób ciasto. Odstaw na 45 min.
Cebule obierz, pokrój w krążki. Zasyp pozostałym cukrem. Podgrzewaj w rondlu 5 minut. Wlej porto. Dodaj sól i pieprz do smaku, duś 40 minut.
Z wyrośniętego ciasta uformuj 30 bułeczek. Odstaw na 30 min. Posmaruj żółtkiem, posyp sezamem. Piecz 15 min w 175 st. Dżem z cebuli połącz z octem. Mięso mielone dopraw solą oraz pieprzem, uformuj 30 kotlecików, usmaż na oleju. Bułki przekrój, przekładaj dżemem z cebuli, kotlecikami, kawałkami sera i rukolą.
Ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie. Dzięki temu masa napowietrza się, a przygotowane wypieki są puszyste. Jeśli nie masz siły robić tego ręcznie, użyj robota kuchennego ze specjalnymi końcówkami w kształcie haków.Źródło: Świat kobiety