Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bigos z cukinii w dwóch wersjach. Pyszny dodatek do głównego dania lub jako danie główne. Świetnie nadaje się do wekowania.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 57
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 57
Składniki
W GARNKU LUB GŁĘBOKIEJ PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I ZESZKLIĆ NA NIM POKROJONĄ W PIÓRKA CEBULĘ. DO ZESZKLONEJ CEBULI DODAĆ POKROJONĄ W PÓŁTALARKI MARCHEW I POKROJONĄ W KOSTKĘ PAPRYKĘ. CHWILKĘ PODDUSIĆ.
NASTĘPNIE DODAĆ DO GARNKA POKROJONE W KOSTKĘ PIECZARKI, POMIDORY I STARTY NA TARCE CZOSNEK. SKŁADNIKI W GARNKU DOBRZE WYMIESZAĆ I DALEJ DUSIC NA MAŁYM GRZANIU. CUKINIĘ UMYĆ, ODCIAĆ Z NIEJ KONCÓWKI I ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH. TAK PRZYGOTOWANĄ DODAĆ DO GOTUJACYCH SIĘ WARZYW. GARNEK PRZYKRYĆ POKRYWKĄ I CAŁOSĆ GOTOWAĆ 5 – 10 MINUT.
KIEDY WARZYWA ZACZNĄ WYPUSZCZAĆ SOK, DOPRAWIĆ JE PRZYPRAWAMI DO SMAKU, DODAĆ LISTEK LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE ORAZ KONCENTRAT POMIDOROWY. CAŁOSĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, PONOWNIE PRZYKRYĆ POKRYWKĄ I DUSIĆ NASTĘPNE 15 MINUT, CO JAKIS CZAS MIESZAJĄC. NA SAM KONIEC DO BIGOSU DODAĆ POSIEKANY KOPEREK I EWENTUALNIE PODSMAŻONĄ KIEŁBASĘ. BIGOS MOŻNA WŁOŻYĆ DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW I WEKOWAĆ W GARNKU Z GORACĄ WODĄ PREZ 20 MINUT. SMACZNEGO!