Do góry

Dania główne Przepis na:

Błyskawiczne burrito

Błyskawiczne burrito

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Błyskawiczne burrito"

Składniki

  • 4 gotowe tortille
  • 25 dag mięsa mielonego wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej
  • 15 dag sera żółtego
  • np. gouda
  • 1 duża czerwona papryka
  • kilka liści sałaty
  • 100 ml bulionu
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • kmin rzymski
  • chili
  • rozmaryn
  • tymianek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, przyprawy, zioła, szczyptę cukru i przecier, pomidorowy, podsmażyć.

  2. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonego mięsa wraz z odcedzoną z zalewy mieszanką meksykańską, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Żeby farsz nie przywarł do dna patelni, podlać go bulionem.

  3. Na plackach rozłożyć poszarpane liście sałaty, wystudzony farsz, posypać tartym serem, zwinąć jak naleśnik. Przed podaniem podgrzać w mikrofalówce lub podpiec (4 min w 200oC).

  4. ok. 20 minut

  5. W ojczyźnie burrito, Meksyku, farsz przyprawia się na ostro. Nie żałuj więc chili, ale w osobnej miseczce podaj śmietanę dla złagodzenia smaku.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń