Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić pyszne chili con carne w 20 min.! Jest wiele przepisów na to danie. Ja stawiam na szybkość i prostotę wykonania.
Cebulę obrać i grubo pokroić. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Dodać mięso mielone, podzielić na drobne kawałeczki, dusić kilka minut.
Dodać przyprawy i mrożone warzywa i dusić nadal do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec dodać puszkę pomidorów, a jako ostatni czosnek.
Całość dusi się zaledwie kilkanaście minut.
Dusząc pod przykryciem lub bez trzeba odparować wodę na tyle, żeby potrawa nabrała odpowiednio gęstej konsystencji. I gotowe.
DYGRESJE WABIKA
Tradycyjne chili con carne jest z wołowiny i to krojonej (u mnie mielone). Ale sprawdziłem, że wieprzowina lub indyk smakują równie dobrze, choć nieco inaczej.
Można oczywiście dać inne warzywa mrożone. Ja polecam miesznakę "Country", bo to akurat warzywa idealnie pasujące do kuchni meksykańskiej (kukurydza, fasola, papryka).
Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego kucharza, Jamie''go Oliviera.
Odsłon: 5002
Dla wielbicieli pysznej, sytej i ostrej potrawy:)
Odsłon: 701
Z hiszpańskiego tłumaczy się na "chili z mięsem". Często podawana jest z tort...
Odsłon: 174
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 528
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 49
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 93
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 96
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 184
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 528
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 49
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 93
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 96
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 184
Składniki
Cebulę obrać i grubo pokroić. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone, podzielić na drobne kawałeczki, dusić kilka minut. Dodać przyprawy i mrożone warzywa i dusić nadal do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec dodać puszkę pomidorów, a jako ostatni czosnek. Całość dusi się zaledwie kilkanaście minut. Dusząc pod przykryciem lub bez trzeba odparować wodę na tyle, żeby potrawa nabrała odpowiednio gęstej konsystencji. I gotowe. DYGRESJE WABIKA Tradycyjne chili con carne jest z wołowiny i to krojonej (u mnie mielone). Ale sprawdziłem, że wieprzowina lub indyk smakują równie dobrze, choć nieco inaczej. Można oczywiście dać inne warzywa mrożone. Ja polecam miesznakę "Country", bo to akurat warzywa idealnie pasujące do kuchni meksykańskiej (kukurydza, fasola, papryka).
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Dania główne
Zapiekanka Rozmaitości
Dania główne
Zapiekanka gospodarska
Dania główne
Ćwiartki kurczaka duszone z dodatkiem młodej kapusty
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Polędwica wieprzowa w wiosenno-letnich ziołach: lubczyk, natka pietruszki, ba...
Odsłon: 57
Zapiekanka Rozmaitości
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 96