Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik z ziemniakami i łososiem"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 77
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 61
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 77
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 61
Składniki
Ziemniaki wyczyść myjką albo ostrym nożem, zeskrob z nich skórkę, umyj. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj 20-25 min, aż zmiękną. Ogórek obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Koperek oraz szczypior umyj, osusz papierowym ręcznikiem, drobno posiekaj. Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Łososia pokrój w cienkie paski.
Do garnka wlej kefir, maślankę lub jogurt. Dodaj posiekaną zieleninę, ogórek, rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Do miseczek lub na talerze włóż ugotowane ziemniaczki i zalej schłodzoną zupą. Wierzch udekoruj paskami wędzonego łososia.
Rada: Biały chłodnik można też przygotować na bazie białego barszczu (z torebki). Do ugotowanego, ale schłodzonego barszczu dodaj posiekany pęczek szczypiorku i koperku oraz 200 ml kwaśnej śmietany 12 proc. i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie