Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik z ziemniakami i łososiem"
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4071
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423202
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2626
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4071
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423202
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2626
Składniki
Ziemniaki wyczyść myjką albo ostrym nożem, zeskrob z nich skórkę, umyj. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj 20-25 min, aż zmiękną. Ogórek obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Koperek oraz szczypior umyj, osusz papierowym ręcznikiem, drobno posiekaj. Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Łososia pokrój w cienkie paski.
Do garnka wlej kefir, maślankę lub jogurt. Dodaj posiekaną zieleninę, ogórek, rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Do miseczek lub na talerze włóż ugotowane ziemniaczki i zalej schłodzoną zupą. Wierzch udekoruj paskami wędzonego łososia.
Rada: Biały chłodnik można też przygotować na bazie białego barszczu (z torebki). Do ugotowanego, ale schłodzonego barszczu dodaj posiekany pęczek szczypiorku i koperku oraz 200 ml kwaśnej śmietany 12 proc. i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie