Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłopskie jadło

Chłopskie jadło

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4786

Dodano:

Odsłon: 6794

Chłopskie jadło to danie, którym można najeść się do syta. Dodałam tu składniki, które przypuszczam, że w większości każdy ma w lodówce. Nawet jeśli jakiegoś składnika zabraknie to nic się nie stanie, przecież tu jest wiele innych dobroci! Z ilością składników można kombinować wedle własnego smaku. Moje chłopskie jadło miało konsystencję gęstej fasolki po bretońsku. Na zimne dni jedzenie w sam raz. Z tej ilości składników przygotowałam potrawę dla 5 osób.

Składniki

  • 30 dkg mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • 25 dkg kiełbasy (1 długa laska)
  • 6 dkg fasoli Jaś (2 garści)
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej albo 1 mała
  • kapusta włoska albo słodka ok. 15 -20 dkg
  • 1/3 puszki zielonego groszku albo kilka łyżek mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka ostra i słodka
  • Sól
  • cząber albo majeranek
  • natka pietruszki
  • olej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chłopskie jadło

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyłam na ok. 6 godzin.
    Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1,5 cm i usmażyłam na 2 łyżkach oleju. Przełożyłam następnie do garnka i zalałam wodą ok. 10 cm ponad wysokość mięsa w garnku, dodałam liść i ziele angielskie. Przykryłam pokrywką i nastawiłam na gotowanie.

  2. W połowie gotowania mięsa dodałam fasolę. Posoliłam odrobinę.
    Kapustę pokroiłam w kostkę ok. 1 cm i dodałam do gotującego się mięsa i fasoli. Przykryłam pokrywką i gotowałam dalej.

  3. Następnie dodałam pokrojoną w talarki marchew oraz całe ząbki czosnku.
    Cebulę pokroiłam w piórka a pieczarki w plasterki, usmażyłam na patelni co wcześniej smażyłam mięso. Dodałam do gulaszu. Paprykę pokroiłam w paski dołożyłam do garnka.

  4. Pokroiłam kiełbasę w talarki i usmażyłam również na tej samej patelni, co wcześniejsze składniki. Dodałam do gulaszu razem z koncentratem pomidorowym. Dodałam do smaku sól i papryki, dosypałam groszek. Dodałam cząber ok. 1 łyżeczki. Zagotowałam i zestawiłam garnek z ognia na ok. 20 minut.
    Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.

  5. Notatki:
    * podczas gotowania mięsa trzeba od czasu do czasu dolać wody
    * słodkiej papryki dodałam 1/3 łyżeczki a ostrej na sam czubek łyżeczki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń