Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiąca golonka"
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 69
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 69
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Składniki
Golonkę umyj. Oczyść cebule, marchewkę i kawałek selera. Golonkę włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj 1 cebulę, marchewkę i seler. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj 40 min.
Jabłka obierz, pokrój w grubsze półplasterki. Obrane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło. Drugą cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Przełóż do żaroodpornego naczynia lub brytfanny.
Na cebuli ułóż jabłka i obgotowaną golonkę. Całość podlej bulionem. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w?temp. 200 st. Wyjmij golonkę, posmaruj musztardą. Dopiekaj jeszcze 20 minut. Na osobnej blasze piecz posypane papryką ziemniaki (ok. 40 min).
porcje, czas ok. 90 min; porcja – 780 kcal, cena 3 zł.
Golonkę możesz również ugotować w wodzie z dodatkiem jasnego lub ciemnego piwa (najlepsze proporcje to litr piwa na 2 litry wody). Dzięki temu mięso będzie wyjątkowo kruche i aromatyczne. Nie obawiaj się jednak, że smak alkoholu zdominuje danie. Pamiętaj również, że czas przyrządzania mięsa znacznie się skróci, jeśli zamiast zwykłego garnka użyjesz do gotowania szybkowaru. Również w tym wypadku możesz gotować golonkę w piwie.Źródło: Świat kobiety