Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiąca golonka"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Składniki
Golonkę umyj. Oczyść cebule, marchewkę i kawałek selera. Golonkę włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj 1 cebulę, marchewkę i seler. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj 40 min.
Jabłka obierz, pokrój w grubsze półplasterki. Obrane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło. Drugą cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Przełóż do żaroodpornego naczynia lub brytfanny.
Na cebuli ułóż jabłka i obgotowaną golonkę. Całość podlej bulionem. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w?temp. 200 st. Wyjmij golonkę, posmaruj musztardą. Dopiekaj jeszcze 20 minut. Na osobnej blasze piecz posypane papryką ziemniaki (ok. 40 min).
porcje, czas ok. 90 min; porcja – 780 kcal, cena 3 zł.
Golonkę możesz również ugotować w wodzie z dodatkiem jasnego lub ciemnego piwa (najlepsze proporcje to litr piwa na 2 litry wody). Dzięki temu mięso będzie wyjątkowo kruche i aromatyczne. Nie obawiaj się jednak, że smak alkoholu zdominuje danie. Pamiętaj również, że czas przyrządzania mięsa znacznie się skróci, jeśli zamiast zwykłego garnka użyjesz do gotowania szybkowaru. Również w tym wypadku możesz gotować golonkę w piwie.Źródło: Świat kobiety