Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super przepis na chrupiącą pizze jak w pizzerii
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1806
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1568
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1536
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1977
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1806
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1568
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1536
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1977
Składniki
Rozczyn na ciasto:Świeże drożdże 20g kruszymy do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy Ciepłą wodą 500ml. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut
Do miski wsypujemy 1Kg mąki pszennej, łyżkę soli,łyżkę mleka w proszku i mieszamy, następnie dodajemy 4 łyżki oleju i wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto tak by nie lepiło się nam do rąk, takie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę
Gy ciasto nam już wyrośnie, formujemy kuliki na pizze jak ma być na cienkim cieście to 200g każda kulka jak na grubszym to około 350g takie kuleczki wstawiamy do lodówki na godzinę lub nawet na 24godziny wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące i przykrywamy je folią.
następnie rozwałkowujemy kuleczkę na okrągły kształt by się nam zmieściła na blaszkę gdyby to miała być blaszka prostokątna to wtedy bardziej rozciągamy ciasto w wzdłuż i na blaszce palcami rozciągamy równomiernie.
Smarujemy ciasto sosem pomidorowym Sos pomidorowy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% rozcieńczamy go z wodą 3 łyżeczki wody i dodajemy sól, cukier,olej i oregano
dodajemy ser może być Edamer z mozzarella pół na pół
na wierzch składniki, w moim przypadku było to salami, kurczak,oliwki, papryka i oregano. i taką pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni na około 20-25 minut