Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super przepis na chrupiącą pizze jak w pizzerii
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 29
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 110
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20486
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 71
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 29
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 110
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20486
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 71
Składniki
Rozczyn na ciasto:Świeże drożdże 20g kruszymy do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy Ciepłą wodą 500ml. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut
Do miski wsypujemy 1Kg mąki pszennej, łyżkę soli,łyżkę mleka w proszku i mieszamy, następnie dodajemy 4 łyżki oleju i wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto tak by nie lepiło się nam do rąk, takie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę
Gy ciasto nam już wyrośnie, formujemy kuliki na pizze jak ma być na cienkim cieście to 200g każda kulka jak na grubszym to około 350g takie kuleczki wstawiamy do lodówki na godzinę lub nawet na 24godziny wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące i przykrywamy je folią.
następnie rozwałkowujemy kuleczkę na okrągły kształt by się nam zmieściła na blaszkę gdyby to miała być blaszka prostokątna to wtedy bardziej rozciągamy ciasto w wzdłuż i na blaszce palcami rozciągamy równomiernie.
Smarujemy ciasto sosem pomidorowym Sos pomidorowy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% rozcieńczamy go z wodą 3 łyżeczki wody i dodajemy sól, cukier,olej i oregano
dodajemy ser może być Edamer z mozzarella pół na pół
na wierzch składniki, w moim przypadku było to salami, kurczak,oliwki, papryka i oregano. i taką pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni na około 20-25 minut