Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-02-2013
Choć nie wygląda jest to bardzo szybkie danie. Potrzebne składniki zapewne znajdziesz w swojej lodówce lub zamrażarce. Idealnie sprawdzi się przy wizycie niezapowiedzianych gości. :)
Składniki
W dwóch garnkach zagotuj wodę z dodatkiem soli - w jednym na ryż, w drugim na fasolkę szparagową (przygotuj według przepisu na opakowaniu).
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie przygotuj sos: pomidory przełóż do płaskiego garnka, dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy i podgrzej. Niewielką część sosu odłóż (by obtoczyć kurczaka), do reszty dodaj ugotowaną fasolkę i delikatnie wymieszaj.
Pierś z kurczaka pokrój w paski, zamocz w sosie, obtocz w pokruszonych płatkach lub wiórkach kokosowych i usmaż na rozgrzanym oleju (możesz z powodzeniem upiec je w piekarniku).
Na talerz nałóż porcję ryżu ( możesz uformować go za pomocą opłukanej zimną wodą filiżanki lub małej miseczki) dodaj sos i ułóż kawałki kurczaka. Danie możesz ozdobić krążkami skarmelizowanej czerwonej cebuli (podsmażonej z dodatkiem cukru).