Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miała być cukinia faszerowana mięsem, ale w trakcie szykowania coś mnie tknęło, a gdyby tak...? Przypomniało mi się, że do mięs w stylu amerykańskim podaje sie coś podobnego - na słodko, owoce, cebula... Natchnienie spłynęło nagle i oto - cukinia a la chutney - made in maciejka!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 248
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3616
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 248
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3616
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Cukinię i paprykę umyć, wysuszyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki ok. 1cm na 1 cm Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie (w garnku z grubym dnem - polecam brytfankę). Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, chili lub jalapenio, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, goździki, kolendrę i chwilę zasmażać. Kiedy poczujemy aromat przypraw - dodać pokrojoną cukinię - posolić i popieprzyć. Gdy puści sok, dodać cukier i keczup. Dusić na małym ogniu często mieszając ok. 10 minut (ew. gdy zbyt wcześnie odparują soki można podlać odrobiną wody). Gdy cukinia zacznie mięknąć dodać ocet. Można jeszcze doprawić solą lub cukrem wg uznania. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze ok. 5 minut. Cukinia musi mieć "konsystencję" ananasa - trzeba uważać, żeby nie rozgotować.
Chutney musi mieć bardzo wyraźny słodko - korzenno - kwaśny smak. (wydaje mi się, że właśnie ważność smaków wg kolejności). Podałem cukinię a la chutney do pikantnych kotletów mielonych.