Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miała być cukinia faszerowana mięsem, ale w trakcie szykowania coś mnie tknęło, a gdyby tak...? Przypomniało mi się, że do mięs w stylu amerykańskim podaje sie coś podobnego - na słodko, owoce, cebula... Natchnienie spłynęło nagle i oto - cukinia a la chutney - made in maciejka!
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457767
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457767
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Składniki
Cukinię i paprykę umyć, wysuszyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki ok. 1cm na 1 cm Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie (w garnku z grubym dnem - polecam brytfankę). Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, chili lub jalapenio, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, goździki, kolendrę i chwilę zasmażać. Kiedy poczujemy aromat przypraw - dodać pokrojoną cukinię - posolić i popieprzyć. Gdy puści sok, dodać cukier i keczup. Dusić na małym ogniu często mieszając ok. 10 minut (ew. gdy zbyt wcześnie odparują soki można podlać odrobiną wody). Gdy cukinia zacznie mięknąć dodać ocet. Można jeszcze doprawić solą lub cukrem wg uznania. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze ok. 5 minut. Cukinia musi mieć "konsystencję" ananasa - trzeba uważać, żeby nie rozgotować.
Chutney musi mieć bardzo wyraźny słodko - korzenno - kwaśny smak. (wydaje mi się, że właśnie ważność smaków wg kolejności). Podałem cukinię a la chutney do pikantnych kotletów mielonych.