Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miała być cukinia faszerowana mięsem, ale w trakcie szykowania coś mnie tknęło, a gdyby tak...? Przypomniało mi się, że do mięs w stylu amerykańskim podaje sie coś podobnego - na słodko, owoce, cebula... Natchnienie spłynęło nagle i oto - cukinia a la chutney - made in maciejka!
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 82
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9332
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 975
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1135
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 82
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9332
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 975
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1135
Składniki
Cukinię i paprykę umyć, wysuszyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki ok. 1cm na 1 cm Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie (w garnku z grubym dnem - polecam brytfankę). Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, chili lub jalapenio, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, goździki, kolendrę i chwilę zasmażać. Kiedy poczujemy aromat przypraw - dodać pokrojoną cukinię - posolić i popieprzyć. Gdy puści sok, dodać cukier i keczup. Dusić na małym ogniu często mieszając ok. 10 minut (ew. gdy zbyt wcześnie odparują soki można podlać odrobiną wody). Gdy cukinia zacznie mięknąć dodać ocet. Można jeszcze doprawić solą lub cukrem wg uznania. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze ok. 5 minut. Cukinia musi mieć "konsystencję" ananasa - trzeba uważać, żeby nie rozgotować.
Chutney musi mieć bardzo wyraźny słodko - korzenno - kwaśny smak. (wydaje mi się, że właśnie ważność smaków wg kolejności). Podałem cukinię a la chutney do pikantnych kotletów mielonych.