Do góry

Dania główne Przepis na:

Curry z kalafiorem

Curry z kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Curry z kalafiorem"

Składniki

  • 20 dag suchych ziaren ciecierzycy
  • 1 młody kalafior
  • 40 dag filetu z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/2 łyżki granulowanego czosnku
  • 2 pomidory
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • po 1 łyżeczce mielonego kuminu
  • kurkumy
  • cynamonu
  • kolendry
  • słodkiej i ostrej papryki
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Curry z kalafiorem

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalej wodą, odstaw na 12 godzin do namoczenia. Potem odcedź ją, ponownie zalej wodą i gotuj ok. 90 minut.

  2. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój na drobne kawałeczki. Mięso lekko posól. Cebulę obierz, posiekaj, wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Dodaj imbir, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Smaż razem ok. 2 minut. Następnie dodaj mięso i kalafior. Podlej wodą i duś 15–18 minut.

  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałeczki, wymieszaj z przecierem. Wlej do gulaszu. Duś dalej 5 minut. Pod koniec duszenia dodaj odcedzoną ciecierzycę. Danie ponownie posól do smaku. Serwuj z ryżem. Przed podaniem udekoruj, np. świeżymi ziołami.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń