Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowa pieczeń"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118025
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2096
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118025
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2096
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 220 kcal, cena 2,30 zł.
Schab opłucz, osusz. Ułóż w dużym naczyniu. Cytryny sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę. Z jednej wyciśnij sok. Przygotuj marynatę z 2-3 łyżek oleju, sosu sojowego, łyżeczki mielonej słodkiej papryki, połowy łyżeczki pieprzu i soku z cytryny. Pozostaw na 2-3 godziny w pokojowej temperaturze.
Natkę opłucz, osusz, oderwij listki z gałązek i grubo je poszatkuj. Wymieszaj w miseczce ze skórką cytrynową i przeciśniętym czosnkiem. Dodaj rozdrobnione żółtka oraz uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki, wymieszaj.
Schab przesmaż na łyżce rozgrzanego oleju, włóż do rękawa foliowego. Wlej marynatę, w której mięso leżało.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Włóż schab, piecz około 60 minut. Po tym czasie rozetnij rękaw. Dopiekaj jeszcze 10 minut. Wyjmij, ułóż na cytrynowej mieszance, polej powstałym sosem.
Schab będzie jeszcze bardziej soczysty oraz pachnący, jeśli przed włożeniem do rękawa obłożysz go plasterkami cytryny. Aby nie spadły, przypnij je kawałkami wykałaczek lub suszonymi goździkami.Źródło: Świat kobiety