Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowa pieczeń"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1074
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1034
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12938
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1074
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1034
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12938
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 220 kcal, cena 2,30 zł.
Schab opłucz, osusz. Ułóż w dużym naczyniu. Cytryny sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę. Z jednej wyciśnij sok. Przygotuj marynatę z 2-3 łyżek oleju, sosu sojowego, łyżeczki mielonej słodkiej papryki, połowy łyżeczki pieprzu i soku z cytryny. Pozostaw na 2-3 godziny w pokojowej temperaturze.
Natkę opłucz, osusz, oderwij listki z gałązek i grubo je poszatkuj. Wymieszaj w miseczce ze skórką cytrynową i przeciśniętym czosnkiem. Dodaj rozdrobnione żółtka oraz uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki, wymieszaj.
Schab przesmaż na łyżce rozgrzanego oleju, włóż do rękawa foliowego. Wlej marynatę, w której mięso leżało.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Włóż schab, piecz około 60 minut. Po tym czasie rozetnij rękaw. Dopiekaj jeszcze 10 minut. Wyjmij, ułóż na cytrynowej mieszance, polej powstałym sosem.
Schab będzie jeszcze bardziej soczysty oraz pachnący, jeśli przed włożeniem do rękawa obłożysz go plasterkami cytryny. Aby nie spadły, przypnij je kawałkami wykałaczek lub suszonymi goździkami.Źródło: Świat kobiety