Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowa pieczeń"
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 782
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 951
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2571
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 782
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 951
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2571
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 220 kcal, cena 2,30 zł.
Schab opłucz, osusz. Ułóż w dużym naczyniu. Cytryny sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę. Z jednej wyciśnij sok. Przygotuj marynatę z 2-3 łyżek oleju, sosu sojowego, łyżeczki mielonej słodkiej papryki, połowy łyżeczki pieprzu i soku z cytryny. Pozostaw na 2-3 godziny w pokojowej temperaturze.
Natkę opłucz, osusz, oderwij listki z gałązek i grubo je poszatkuj. Wymieszaj w miseczce ze skórką cytrynową i przeciśniętym czosnkiem. Dodaj rozdrobnione żółtka oraz uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki, wymieszaj.
Schab przesmaż na łyżce rozgrzanego oleju, włóż do rękawa foliowego. Wlej marynatę, w której mięso leżało.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Włóż schab, piecz około 60 minut. Po tym czasie rozetnij rękaw. Dopiekaj jeszcze 10 minut. Wyjmij, ułóż na cytrynowej mieszance, polej powstałym sosem.
Schab będzie jeszcze bardziej soczysty oraz pachnący, jeśli przed włożeniem do rękawa obłożysz go plasterkami cytryny. Aby nie spadły, przypnij je kawałkami wykałaczek lub suszonymi goździkami.Źródło: Świat kobiety