Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam Kalafior zwany kiedyś kapustą cypryjską, bo pochodzi z Cypru, jest bardzo bogaty w witaminy B1, B2, B3, B5, C oraz K. Minerały w kalafiorze to również bogaty skład, żelazo, jod, chlor, cynk, fosfor, sód, potas, mangan, wapń, fluor i karoteny. Kalafior jest niskokaloryczny, więc jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które są na różnego rodzaju dietach. Można go jeść na surowo, gotować i piec. Zapraszam na kolejne danie typu Low Carb.
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 769
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11533
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5001
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 769
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11533
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5001
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Składniki
Kalafior zetrzyj na małych oczach. Musisz zrobić to na tarce, w blenderze powstanie papka, a tego nie chcemy. Następnie wymieszaj kalafior z parmezanem, dopraw solą i pieprzem, dodaj suszone zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozłóż papier do pieczenia na blaszkę, włóż masę z kalafiora na papier i równomiernie rozprowadź po całość, lekko ugniatając. Na koniec ponacinaj nożem do pizzy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz czipsy ok. 25 minut lub do momentu, kiedy lekko zbrązowieją. Pozostaw do wystygnięcia, następnie potnij na kawałki. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść masło. Połóż mięso, dopraw solą i pieprzem. Dodaj cały czosnek i związany tymianek. Smaż mięso ok. 25-30 minut, często je obracając szczypcami. Na ostatnie 5-7 minut wlej sos worcestershire i doprowadź do odparowania płynów. Sos wsiąknie w mięso, stąd jego ciemny kolor. Miód wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj dresing z sałatą. Nałóż i gotowe. Zgrabnej sylwetki życzę Ja.