Do góry

Dania główne Przepis na:

Czipsy z kalafiora, medaliony wieprzowe.

Czipsy z kalafiora, medaliony wieprzowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 1580

Zapraszam Kalafior zwany kiedyś kapustą cypryjską, bo pochodzi z Cypru, jest bardzo bogaty w witaminy B1, B2, B3, B5, C oraz K. Minerały w kalafiorze to również bogaty skład, żelazo, jod, chlor, cynk, fosfor, sód, potas, mangan, wapń, fluor i karoteny. Kalafior jest niskokaloryczny, więc jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które są na różnego rodzaju dietach. Można go jeść na surowo, gotować i piec. Zapraszam na kolejne danie typu Low Carb.

Składniki

  • 4 medaliony wieprzowe 1 główka czosnku Świeży tymianek 5 łyżek sosu worcestershire 1 główka kalafiora 80 g parmezanu 3 łyżki sus
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czipsy z kalafiora, medaliony wieprzowe.

Przygotowanie

  1. Kalafior zetrzyj na małych oczach.
    Musisz zrobić to na tarce, w blenderze powstanie papka, a tego nie chcemy.
    Następnie wymieszaj kalafior z parmezanem, dopraw solą i pieprzem, dodaj suszone zioła.
    Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Rozłóż papier do pieczenia na blaszkę, włóż masę z kalafiora na papier i równomiernie rozprowadź po całość, lekko ugniatając.
    Na koniec ponacinaj nożem do pizzy.
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz czipsy ok. 25 minut lub do momentu, kiedy lekko zbrązowieją.
    Pozostaw do wystygnięcia, następnie potnij na kawałki.
    W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść masło.
    Połóż mięso, dopraw solą i pieprzem.
    Dodaj cały czosnek i związany tymianek.
    Smaż mięso ok. 25-30 minut, często je obracając szczypcami.
    Na ostatnie 5-7 minut wlej sos worcestershire i doprowadź do odparowania płynów.
    Sos wsiąknie w mięso, stąd jego ciemny kolor.
    Miód wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.
    Wymieszaj dresing z sałatą.
    Nałóż i gotowe.
    Zgrabnej sylwetki życzę Ja.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń