Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Devolay kojarzy nam się z panierowanymi roladkami z piersi kurczaka wypełnionymi nadzieniem z płynnym masłem. Okazuje się jednak, że można je zrobić również z mięsa mielonego. Być może konserwatywni kucharze kręciliby nosem na taką profanację flagowego dania. Prawda jest jednak taka, że devolaye z mięsa mielonego są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. A, co najważniejsze - nieco tańsze niż ich tradycyjne odpowiedniki. Wbrew swej nazwie kotlety devolay pochodzą nie z Francji, lecz z Ukrainy. A tam z pewnością doceniono by ich polską przeróbkę.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 665
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1420
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458582
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1702
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 665
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1420
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458582
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1702
Składniki
Cebulę obierz, poszatkuj i zeszklij na łyżce oliwie. Po wystygnięciu dodaj ją do mięsa mielonego i wymieszaj. Dodaj również jajko i odsączoną z mleka bułkę oraz sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj.
Natkę cebuli poszatkuj i wymieszaj z masłem. Formuj z pietruszkowego masła nadzienie wielkości łyżki i owijaj je dokładnie mięsem.
Uformowane kotlety obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a potem w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju ze wszystkich stron aż do zarumienienia.