Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Devolay kojarzy nam się z panierowanymi roladkami z piersi kurczaka wypełnionymi nadzieniem z płynnym masłem. Okazuje się jednak, że można je zrobić również z mięsa mielonego. Być może konserwatywni kucharze kręciliby nosem na taką profanację flagowego dania. Prawda jest jednak taka, że devolaye z mięsa mielonego są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. A, co najważniejsze - nieco tańsze niż ich tradycyjne odpowiedniki. Wbrew swej nazwie kotlety devolay pochodzą nie z Francji, lecz z Ukrainy. A tam z pewnością doceniono by ich polską przeróbkę.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 64
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 785
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 78
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 64
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 785
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 78
Składniki
Cebulę obierz, poszatkuj i zeszklij na łyżce oliwie. Po wystygnięciu dodaj ją do mięsa mielonego i wymieszaj. Dodaj również jajko i odsączoną z mleka bułkę oraz sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj.
Natkę cebuli poszatkuj i wymieszaj z masłem. Formuj z pietruszkowego masła nadzienie wielkości łyżki i owijaj je dokładnie mięsem.
Uformowane kotlety obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a potem w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju ze wszystkich stron aż do zarumienienia.