Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Devolay kojarzy nam się z panierowanymi roladkami z piersi kurczaka wypełnionymi nadzieniem z płynnym masłem. Okazuje się jednak, że można je zrobić również z mięsa mielonego. Być może konserwatywni kucharze kręciliby nosem na taką profanację flagowego dania. Prawda jest jednak taka, że devolaye z mięsa mielonego są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. A, co najważniejsze - nieco tańsze niż ich tradycyjne odpowiedniki. Wbrew swej nazwie kotlety devolay pochodzą nie z Francji, lecz z Ukrainy. A tam z pewnością doceniono by ich polską przeróbkę.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 317
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21836
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 317
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21836
Składniki
Cebulę obierz, poszatkuj i zeszklij na łyżce oliwie. Po wystygnięciu dodaj ją do mięsa mielonego i wymieszaj. Dodaj również jajko i odsączoną z mleka bułkę oraz sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj.
Natkę cebuli poszatkuj i wymieszaj z masłem. Formuj z pietruszkowego masła nadzienie wielkości łyżki i owijaj je dokładnie mięsem.
Uformowane kotlety obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a potem w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju ze wszystkich stron aż do zarumienienia.