Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz smażony

Dorsz smażony

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 20

Sprawdzony przepis na "Dorsz smażony"

Składniki

  • 4 filety lub polędwiczki z dorsza
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół cytryny
  • olej lub masło klarowane
  • szczypiorek
  • papryka czerwona, zielona lub żółta
  • bułka kajzerka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dorsza umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Mąkę wysyp na talerz i wymieszaj z pieprzem. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą, a w miseczce roztrzep jajko.

  2. Rybę obtocz w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i smaż rybę z obu stron. Nie przekręcaj ryby na patelni zbyt często, ponieważ może się połamać. Na talerzu rozłóż ręczniki papierowe. Kładź na nich usmażoną rybę, by ociekł z niej tłuszcz.

  3. Paprykę przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrój w paski, lekko podduś na maśle klarowanym, posyp solą i pieprzem. Rybę podawaj z papryką i ziemniakami.

  4. CZAS: około godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń